=(
Tyvärr måste vi meddela att vi har avlivat alla våra underbara råttor hos veterinären på grund utav svår mycoplasma.
Detta har gjort att vi även blivit tvungna att riva hela råttburen så vi ber om ursäkt för röran inne i gnagarrummet!
Mycoplasma.
Den form av mycoplasma som drabbar råttor heter Mycoplasma pulmonis. Precis som alla andra mycoplasmaarter så liknar den bakterier, men skiljer sig från dessa genom att den saknar cellvägg. Därför kan man inte bota råttan genom att behandla den med antibiotika, eftersom antibiotikan verkar just genom att angripa bakteriers cellväggar och förstöra dem.
Nästan alla våra tamråttor bär på mycoplasma. De råttor som drabbas har av någon anledning, antingen tillfälligt eller medfött, fått nedsatt immunförsvar. Det kan vara stress, annan sjukdom, dålig avel eller väl genomtänkt avel som har gått fel som gör att råttan inte kan bekämpa infektionen själv och därför blir den sjuk.
Det man kan göra med en sjuk råtta är att behandla symptomen på infektionen, den kommer alltså aldrig bli fri från mycoplasman. Men den kan ofta fortsätta leva ett drägligt liv, helt fritt från symptom, men de kan fortfarande återinsjukna när som helst.Ju tidigare man upptäcker sjukdomen och får den behandlad av veterinär, desto större chans till ett så friskt liv som möjligt har råttan. Får råttan gå länge med sjukdomen obehandlad så kan den till slut bli kronisk, d.v.s. råttan kommer vara sjuk hela tiden eftersom mycoplasman förstör lungvävnaden.
Om din råtta börjar kuttra, antingen bara vid vissa tillfällen eller hela tiden, om den nyser, utsöndrar rött sekret ur ögonen och blir röd om nosen (det röda kallas "porfyrin") så är det tecken på en luftvägsinfektion som kan vara mycoplasma. På ljusa råttor kan man ofta även se rött stänk i pälsen, detta p.g.a. att snoret hamnar i pälsen när råttan putsar sig. Mycoplasma kan också orsaka öroninfektioner och s.k. snedskalle, genom att den vandrar upp från de övre luftvägarna till öronen.